De geuren van je weet wel

De geuren van je weet wel

Eind vorig jaar zijn we gestart met het onderzoeken van mogelijkheden om de kunst van het herinneren te beoefenen. We wilde een tool bieden aan medewerkers en vrijwilligers om positieve herinneringen op te halen met geuren voor dementerende ouderen. Een activiteit die plezierige herinneringen oproept kan dan een warme, ontspannende bezigheid zijn. Voor dementerende ouderen kan het betekenen dat zij opnieuw in contact komen met wie zij zijn en waren, met wat ze deden, met wat ze wél weten. Dit ondersteund hun identiteit en gevoel van eigenwaarde.

Geuren liggen opgeslagen in ons emotionele geheugen. Door een geur opnieuw te ruiken worden herinneringen opgeroepen. De geuren van je weet wel zijn geuren die meestal als prettig worden ervaren. Die geuren zullen fijne herinneringen oproepen, waarover gesproken kan worden. Daardoor kunnen er verhalen naar boven komen. De geuren van je weet wel zorgen zo voor een goede tijd.

Om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van die goede tijd bieden we vrijwilligers en medewerkers een trainingsmiddag en een set van 6 geurdoosjes met etensgeuren en een compacte, duidelijke handleiding met spelvorm. Alles is verpakt in een oud blik, herkenbaar voor de doelgroep, makkelijk om in en uit de kast te pakken en hiermee stimuleren we hergebruik.

Na een half jaar ontwerpen en het testen van prototypes zijn we nu bij de generale repetitie aangekomen. Bij verschillende zorginstellingen wordt de complete set getest. Met de feedback die hieruit voortkomt maken we de sets compleet. Daarna kunnen de trainingen starten en de vrijwilligers en medewerkers zelf aan de slag met De geuren van je weet wel.

Tot slot gaat onze speciale dank uit naar Desirée van Keulen (Verhalenrijk) voor het schrijven van de handleiding en het spel en de geweldige ondersteuning in het testen bij de doelgroep. Ook Fablab013 en Harrie Dona hebben sterk bijgedragen met kennis voor de ontwikkeling en productie van de geurdoosjes.

De geuren van je weet wel

Set van 6 geurdoosjes